intretinere pian


Sfaturi utile, intretinere pian si pianina

Va oferim cateva din principalele sfaturi utile de intretinere pentru pian si pianina pentru o viata mai lunga si buna a instrumentului dumneavoastra:

1. CONDITIILE BUNE GARANTEAZA UN SUNET BUN

La o temperatura si umiditate corespunzatoare a aerului, instrumentul functioneaza cel mai bine si se obtine cel mai frumos sunet.

Ideal, umiditatea aerului pentru pian trebuie sa fie cca 50 – 60 %.

Pianul este fabricat din lemn, pasla, stofa si metal iar cea mai mare parte a pieselor sunt foarte fine, iar daca nu sunt bine intretinute se vor deteriora.

2. CUM ESTE AFECTAT PIANUL DE UMEZEALA

Pasla, stofa, pielea, metalul si piesele de precizie din lemn sunt fabricate cu o toleranta de 1/100 mm si sunt montate in partile cele mai delicate ale pianului cum ar fi controlul ciocanelelor, de aceea sunt foarte sensibile la umezeala. Daca gradul de umiditate este prea ridicat conduce la ingreunarea miscarii ciocanelelor si deteriorarea calitatii sunetului, ruginirea pieselor metalice si afectarea touche-ului.

3. AERISIREA

Pianele cat si pianinele necesita o buna aerisire. Cel mai bine este sa asezati pianul sau pianina in mijlocul camerei sau langa peretele locuintei care pe partea cealalta se continua cu o alta camera. Daca este posibil evitati asezarea instrumentului langa un perete exterior unde conditiile atmosferice afecteaza calitatea tonala si sonoritatea.

4. ATENTIE LA FERESTRE

Nu amplasati pianul sau pianina la geam. Carcasa pianului este din lemn si de aceea trebuie protejat sa nu cada razele soarelui direct pe el, sa fie ferit de umezeala si de schimbari bruste de temperatura. Daca nu aveti alt loc pentru instalarea instrumentului, trebuie sa evitati curentul de aer.

3. ATENTIE LA CALDURA

Asezati pianul sau pianina la distanta de sursele de caldura ca radiatoarele sau aerul conditionat. Aceste aparate pot dauna afectand sunetul sau mecanismul pianului. Asigurati-va ca razele soarelui nu pot sa ajunga pe instrument.

6. CUM SA EVITATI UMIDITATEA EXCESIVA

Daca exista probleme de umiditate specificii zonei in care locuiti e bine sa cereti sfaturile unui specialist privind intretinerea pianului in astfel de conditii. Cand cerul este acoperit sau ploua inchideti ferestrele si usile camerei in care se afla pianul. Nu uitati dupa ce ati cantat sa inchideti pianul. Husa care acopera instrumentul absoarbe umezeala cand vremea e ploioasa, e bine sa o scoateti cand e frumos afara sa o puneti la soare.

Trebuie sa tineti cont la fel daca locuiti in regiunile descrise mai jos:

- in tarile cu ploi fecvente sau tari cu umiditate excesiva, pe coastele marii
- in vai, sau la piciorul colinelor
- in tinuturi cu canalizari defectuoase
- o locuinta de beton construita in mai putin de 2 ani
- in incaperile intunecate, umede indreptate catre nord.

7. ATENTIE LA USCACIUNEA EXCESIVA

Daca un grad mare de umiditate ridica probleme, o uscaciune excesiva creeaza probleme pe de alta parte, fiind greu de obtinut un climat artificial de umiditate. In regiunile cu uscaciune pianul poseda o umiditate suficient de mare pentru nu se produce vreo dauna. Cu toate acestea daca aerul este prea uscat partile din lemn si pasla se micsoreaza. In cazuri extreme placa de rezonanta si alte piese din lemn care sunt imbinate prin lipire se vor dezmembra, piesele se deformeaza usor, cuiele scapa si se deterioreaza acordajul pianului. Pentru a evita o uscaciune prea mare, puneti plante verzi sau utilizati un umidificator.

8. EVITATI SCHIMBARILE BRUSTE DE TEMPERATURA

Cand o piesa rece este brusc incalzita, umezeala rezultata se va condensa si se va depune pe piesele de metal si pe corzile pianului, favorizand formarea ruginii. Pasla va absoarbe umezeala care va ingreuna miscarea articulatiilor si va afecta in final sunetul care va deveni infundat. De asemenea sa acordati atentie la oscilatiile bruste de temperatura din camera daca pianul se afla intr-o incapere rece pe directia nord sau intr-o locuinta din beton in care ferestrele sunt inchise ermetic.

9. AMPLASATI PIANUL ACOLO UNDE ARE REZONANTA CEA MAI BUNA

Pianul se amplaseaza intr-o incapere in care acustica este buna si nu exista decalaje ale sunetului sau ecou. Locul ideal pentru pian este acela unde toate sunetele sunt produse fidel, fara ecou.

10. NU PUNETI NIMIC PE PIAN

Daca asezati obiecte grele, pot influenta sunetul sau pot aparea vibratii deranjante. Este placut un buchet de flori intr-o vaza, dar este riscant daca apa s-ar varsa din intamplare si ar patrunde in cutia cu mecanisme. Partile din metal ar putea rugini iar actiunea ciocanelelor din pasla ar putea fi ingreunata. Exceptie ar putea face partiturile si un metronom Maehlzel.

11. EVITATI CONTACTUL PIANULUI CU:

- produse din plastic ( exceptand polietilena)
- produse din vinilin
- produse continand alcool
- lichide cum sunt cosmeticele, insecticidele, aerosolii, diluantii de vopsele sau produse care au la baza fabricatiei petrolul

12. ATENTIE LA PRAF

Praful ingreuneaza miscarea ciocanelelor si apar zgomote neplacute. Indepartati regulat praful de pe pian cu o carpa moale sau un pamatuf. Pentru o intretinere mai buna a pianului sau a pianinei va recomandam sa folositi o husa.

13. CURATAREA PIANULUI

Tastele nu vor fi in nici un caz curatate cu alcool. Se va folosi o carpa moale iar in cazul murdariei care se ia mai greu se va utiliza putin sapun cu o carpa moale bine stoarsa. Alte mijloace de curatare ar putea duce la zgarierea tastaturii pianului. De asemenea nu se vor spala cu sapun partile lacuite ale pianului. Este recomandabil sa aveti manile curate inainte de a canta la pian.

14. ACORDAJUL SI REGLAJUL PIANULUI DE INTRETINERE

Pianul este un instrument delicat care necesita o inspectare profesionala periodic. Sunt doua feluri de interventii profesionale de intretinere de care are nevoie pianul: acordajul si reglajul. Prin acordaj se intelege ajustarea fiecarei note prin intinderea corzilor. Fiecare coarda este intinsa la o forta de cca 90 kg, daca se detensioneaza se produce dezacordarea notelor. Corzile trebuie sa fie acordate o data sau de doua ori pe an cat si reglajul touche-ului, mecanicii pianului si miscarea pedalelor. Este indispensabil pentru pian un acordaj si reglaj bun. Performantele pianului depind in mare masura de precizia reglajului.

Acordajul si reglajul trebuie sa fie executate de un specialist.


Acordor - Jaakov Gelu
Telefon: 0724857231
Program de lucru:
Luni - Vineri: 10:00 - 17:00
Bucuresti

© 2017 www.acordajepiane.ro Magic Windows